Formatet e flakë, çfarë eBooks mund të hapni në lexuesin Amazon?

Njihni format e ebook-ut që Kindle juaj mund të lexojë

Një libër elektronik është një skedar dixhital që përmban një libër ose një titull botues. Zakonisht quhet ebook, një emër që vjen nga termi anglisht libër elektronik. Në fillim, pajisjet e afta për të lexuar libra elektronikë ngatërroheshin me termin ebook dhe nëse kësaj i shtojmë ortekën e shkurtimeve që rrethojnë formatet e ebook, konfuzioni është i dukshëm. Tani për tani, pak njerëz e dinë saktësisht se sicilat janë formatet në përputhje me Kindle, një lexues e-libri që konsiderohet nga shumë njerëz të jetë lexuesi më i mirë.

Jo të gjithë lexuesit e librave elektronikë janë të aftë të lexojnë të njëjtat formateNormalisht, secili prodhues zakonisht përfshin një ose dy formatet e tyre plus formatet më të përgjithshme që nuk janë falas. Brenda kësaj klase të dytë të formateve, Epub veçohet, i cili është formati falas ebook, txt, pdf ose dokumenti. Lidhur me llojin e parë të formateve, formatet e pronarit që prodhuesit e mëdhenj përfshijnë, kjo zakonisht varet nga kompania, por të gjitha rrjedhin nga formati Epub që ata modifikojnë. E keqja e gjithë kësaj është se nëse blejmë një ebook nga një librari, përveç nëse kemi një format falas, nuk do të jemi në gjendje ta lexojmë atë në një lexues nga një librari tjetër.

Këto pengesa janë zakonisht mjaft të dukshme në rastin e Amazon, lexuesit e të cilit, Ndez, ata lexojnë vetëm një numër të caktuar të librave elektronikë, nga të cilët, katër formate i përkasin Amazon. Këto formate janë Formati Kindle 7, Formati Kindle 8, formati mobi dhe formati prc. Këto formate janë ose azhurnime të tilla si mobi ose Kindle Format 7 ose marrin standardin, formatin Epub si bazë për krijimin e këtyre formateve. Një shembull i mirë i kësaj të fundit do të ishte Kindle Format 8. Por le të shohim nga afër këto formate.

Formati Kindle 7 ose i njohur gjithashtu si AZW

Kindle themelore

Ky format Kindle është një version i përmirësuar i formatit mobi. Në vitin 2008 Amazon bleu kompaninë Mobipocket dhe bashkë me të të gjitha patentat dhe produktet e kompanisë. Kjo nuk ishte shumë, por ata kishin atë që Amazon vlerësonte më shumë, patentat për formatet ebook, posaçërisht formatin mobi. formati mobi përpiqet të ndjekë rregullat e OpenBook, format që bazohet në standardin xml të internetit. Pas blerjes, Amazon mori formatin, duke respektuar të gjitha rregullat dhe funksionimin e tij, dhe prezantoi DRM-në e vet, një softuer që kufizon përdorimin e ebook në një llogari ose pajisje të caktuar, për komercializimin e ebook, kështu Kindle Format lindi 7 ose AZW.

Artikulli i lidhur:
Libra elektronikë të lirë

Me kalimin e kohës, Amazon eReaders evoluan dhe së bashku me ta softueri dhe formatet që ata mund të luanin, kështu mund të shohim Kindle Format 8.

Formati Kindle 8 ose AZW3

Ishte një evolucion i Kindle Format 7, nuk përmbante më format mobi plus një shtresë me drm por ishte diçka tjetër. Kindle Format 8 ose AZW3 është një libër elektronik që ndjek standardin EPUB3, së cilës ato përfshijnë një drm dhe i është bashkangjitur gjithashtu një skedari në formatin AZW ose Kindle Format 7 në mënyrë që të ketë pajtueshmëri me pajisjet që lexojnë formatin e vjetër. Kur u krijuan formati mobi dhe Kindle Format 7, standardizimi i formatit epub ishte ende fillestar dhe disi konfuz, kështu që Amazon nuk guxoi me këtë format deri në mbërritjen e AZW3. AZW3 nuk e përdor fuqinë e HTML5 në masën e tij të plotë pasi disa etiketa të reja nuk i mbështesin ato dhe disa që janë të vjetëruara vazhdojnë t'i përdorin ato. Për më tepër, standardi CSS3 nuk respektohet plotësisht, disa elementë siç është shtresa fikse e sfondit nuk përputhen me CSS3.

Formati Kindle Mobi

Ndez

Së bashku me këto formate Kindle, Kindle eReaders gjithashtu mbështesin formatin mobi, megjithëse përfaqëson pjesën më të vjetër të Amazon, ky format vazhdon të ekzistojë dhe Amazon vazhdon ta mbështesë atë në lexuesit e tij. Sigurisht, vetëm formati që është pa DRM, siç specifikohet nga Amazon. Ende Mobi pa DRM ka disa shtresa mbrojtje që nga krijimi i saj nga kompania Mobipocket përfaqësoi formatin e dytë të ebook-ut që ata krijuan.

Artikulli i lidhur:
Dëshironi të dini se sa kohë do të duhet për të lexuar një libër? Kjo faqe në internet ju tregon

PRC

Formati i parë nga ato që Amazon fiton me blerjen e kompanisë dhe që u ka transmetuar lexuesve të saj është formati prc. Prc është një format i thjeshtë shumë i ngjashëm me formatin mobi por pa shtresat e tij të mbrojtjes, kështu që aktualisht të gjithë lexuesit që lexojnë formatin mobi zakonisht mund të lexojnë formatin prc. Veryshtë shumë e rrallë të shohësh libra elektronikë në këtë format, të paktën ato më aktualë, por meqenëse nuk ka asnjë shndërrim sistematik të katalogut Kindle, është e nevojshme të mbahet ky format i vjetër te lexuesit, të paktën për leximin e librave të vjetër elektronikë.

Përveç formateve të saj, Kindle gjithashtu mbështet formate të tjera në pronësi të jo-Amazon ose të licencuar nga GPL. Midis këtyre formateve, bie në sy PDF, një format skedari që nuk është në vetvete një format ebook, por është një lloj skedari që funksionon shumë mirë për lexim. Pdf i përket Adobe dhe shkurtesa e tij, Portable Document Format, i referohet tiparit të tij më të mirë, transportueshmërisë. Edhe pse Adobe është zhvilluesi kryesor i këtij formati, në vitin 2008 ajo e liroi atë dhe u bë pjesë e Organizatës Ndërkombëtare për Standardizim me atë që u bë një format i hapur. Kjo e bëri formatin pdf dhe transportueshmërinë e tij të punojnë shumë mirë në Amazon eReaders, megjithatë madhësia e ekranit, aktualisht më pak se 9,7 ”, e bën leximin të vështirë për disa njerëz. Në fillim kjo u përpoq të zgjidhej me krijimin e një Kindle më të madh, të famshmin Kindle DX, por ky eReader shpejt u braktis në kërkim të metodave alternative të tilla si transformimi i dokumentit pdf në formatin Epub ose thjesht optimizimi i pdf në madhësinë e ekran

Kindle e vjetër dhe e re

Kindle gjithashtu është i aftë të mbështesë formatet e vjetra, të tilla si txt ose Html. I pari prej tyre, txt është formati më i thjeshtë që ekziston në botën e kompjuterëve. Shumë prej nesh kanë punuar me këtë format, është formati që gjeneron Windows Notepad, por aktualisht leximi i një dokumenti si libër në këtë format është një detyrë e mundimshme pasi që ky format nuk njeh opsionet themelore të redaktimit ose paraqitjen e tekstit.

I dyti nga formatet, html, është formati i përdorur në Web dhe mund të lexohet nga çdo shfletues. Tani ekzistojnë pesë versione të kësaj gjuhe. Kindle eReaders janë në gjendje të lexojnë vetëm katër formatet e para, i fundit, html5, është vetëm pjesërisht i aftë të njohë, pasi standardizimi i tij është shumë i fundit. Edhe pse është një format më i përbërë se txt, html nuk është një format ideal për leximin e librave elektronikë. Leximi i këtij formati na lejon të shohim faqet e internetit në flakën tonë dhe të lundrojmë nëpër një shfletues bazë që Amazon ka futur në pajisjet e tyre. Sidoqoftë, kjo nuk do të na lejojë të lexojmë dokumente që janë të ngulitura në teknologji të tjera të internetit, të tilla si flash ose aspekte të caktuara të javascript.

Lexuesit më të fundit të kindle kanë përfshirë leximin e formateve doc dhe docxKëto formate janë prodhuar nga Microsoft Word dhe janë një alternativë e vërtetë për librat elektronikë të krijuar në txt. Ndryshe nga txt, dokumentet doc dhe docx na lejojnë të kemi një libër të redaktuar dhe të paraformatuar për lexim. Por këto dy formate nuk synojnë të jenë libra elektronikë, kështu që përdorimi i tyre ka mjaft pengesa në çdo lexues. Një nga ato pengesa është në madhësinë e skedarit. Nëse shikojmë madhësinë e librave elektronikë me formatet AZW dhe AZW3, kjo nuk është shumë e madhe, zakonisht mezi i kalon dy megabajt, megjithatë, një ebook në formatin doc ose format docx mund të zërë deri në 3 herë më shumë, duke qenë më e vështirë të menaxhuar dhe përdorur nga Kindle.

EReaders me bojë elektronike, domethënë Kindle, gjithashtu mund të riprodhojnë imazhe, megjithëse nuk janë me ngjyra, nëse mund të vlerësohen kontrastet dhe ndryshimi i tonalitetit. Kjo në Kindle të fundit, e cila ka teknologjinë më të fundit të ekranit elektronik të bojës dhe gjithashtu një rezolucion të lartë, vlerësohet shumë mirë. Nëse ato që duam të shohim janë imazhe në Kindle Fire, përveç sa më sipër ne kemi mundësinë të shohim imazhet me ngjyra. Formatet e imazheve janë të ndryshme dhe të larmishme, por asnjë Kindle nuk mund t'i lexojë të gjitha formatet. E mira për këtë është se Amazon është kujdesur që lexuesit e saj të mund të lexojnë formatet më të njohura të imazheve. Kështu, formatet e imazheve që do të mbështesë janë jpg, png, bmp, gif.

Formatet e ebook-ut që Kindle Fire mund të lexojë

Formati i ndezjes
L Kindle Fire mund të konsiderohet si klasa e dytë e lexuesve të Kindle megjithëse askush nuk i quan si të tillë. Natyra e pajisjeve të familjes Kindle Fire është ajo e një tableti, megjithëse programi i tij është shumë, shumë i orientuar në botën e leximit, aq sa edhe madhësia e ekraneve të pajisjeve që ekzistojnë, është zgjedhur të jepet lexuesit rehati më të madhe kur lexon.

Kindle Fire mbart në zemër të tij një version të Android të personalizuar nga vetë Amazon, një sistem i tillë operativ quhet FireOS. Në përgjithësi, mund të thuhet se duke qenë një tabletë dhe duke pasur Android, Kindle Fire mund të mbështesë çdo format, megjithatë Amazon nga modeli i parë ka qenë në gjendje të instalojë çdo aplikacion nga Play Store, kështu që ne mund të lexojmë vetëm formatet që Amazon na tregon nëse nuk manipulojmë programin Amazon.

Në fillim, ndërsa blejmë Kindle Fire dhe e ndezim, mund të lexojmë cilindo nga format e ebook-ut që kemi përmendur më lart, por mund të lexojmë edhe formate të tjera multimediale që megjithëse nuk kanë lidhje me një ebook, ato do të jenë të ndihmë e madhe për të ditur kur përdorni e-libra interaktivë.

Në muajt e fundit, Amazon ka shtuar shërbimin Audible në ekosistemin e saj. Kjo ka bërë që pajisjet që kanë një ekran boje jo-elektronik të jenë në gjendje të luajnë formate audio, veçanërisht formatet e aplikacionit audible, i cili është aax.

Amazona

Formati audible është një nga formatet e reja që Amazon ka prezantuar në pajisjet tuaja me ekran LCD ose ekran me ngjyra. Këto pajisje janë më të fuqishme se eReaders, që do të thotë se ato mund të mbështesin një numër më të madh të formateve, jo vetëm ato të njohura për ebooks, por formate të tjera që na japin qasje në video, audio dhe shfletim më të plotë të internetit.

Ndër formatet e videove, mkv dhe mp4 veçohen, megjithëse lexojnë gjithashtu 3gp dhe vp8 (ueb). Brenda formateve audio, përveç formatit aax, ata janë gjithashtu të aftë të luajnë skedarin mp3, skedarin OGG, një format audio falas që mund të jetë ekuivalent i skedarëve mp3 dhe klasik me një shtrirje WAV.

Siç kemi thënë më parë, ne mund të ndryshojmë softuerin e Kindle Fire, ose duke shtuar aplikacione me një apk ose duke hakuar tabletën. Në rastin e dytë, Amazon nuk është përgjegjës për garancinë, prandaj nuk rekomandohet ta bëni për të lexuar një ebook në format epub, por në rastin e parë, mund të bëhet dhe do të na lejojë të shtojmë formate të reja ebook siç është formati Epub. Kjo do të njihet nga Kindle Fire nëse instalojmë aplikacione si Aldiko ose FbReader. Këto aplikacione mund të gjenden në dyqanin Google, në dyqan Amazon dhe madje edhe në faqen e saj të internetit, kështu që marrja e saj është e thjeshtë dhe instalimi është i lehtë për t'u bërë. Sapo të gjendet aplikacioni, ne e ruajmë atë në tablet dhe shënojmë opsionin për "instalim nga burime të panjohura" i cili do të na lejojë të instalojmë çdo aplikacion që dëshirojmë.

Këto janë afërsisht ato Formatet e ndezjes që Amazon eReaders mbështesin dhe e them afërsisht sepse nuk kemi hyrë në detajet teknike që do të ngatërronin lexuesin mesatar që kërkon vetëm të dijë nëse librat elektronikë që ai tashmë ka në një Kindle mund të lexohen apo jo.

Shpresojmë që me gjithë këtë informacion, të jeni tashmë më të qartë çfarë formatesh lexon Kindle edhe pse nëse keni pyetje, na lini një koment.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

16 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   l0ck0 dijo

  Jo ePub ??
  Pa eReader

 2.   Nacho Morató dijo

  hahaha, duke përmbledhur artikujt nuk keni rival

 3.   mikij1 dijo

  Unë kam një zjarr të ndezur dhe jo. Për të lexuar nuk jam i bindur. Seriozisht, është disi e çuditshme. Unë mund të kaloj orë të tëra duke luajtur NBA dhe duke parë video dhe duke surfuar pak por është duke lexuar një libër dhe shkëlqimi më shqetëson shumë. Nuk e di pse të lexoj nëse më pengon dhe për pjesën tjetër jo aq shumë por është kështu. Për lexim preferoj bojën elektronike nga Paperwhite.

 4.   Jorge Carlos dijo

  Ju seriozisht nuk e lexoni ePub?
  Se po dua të blej Kindle Paperwhite, sepse kam lexuar që tani sjell 4 GB hapësirë. kështu që mund të vendosni më shumë libra elektronikë. Një i njohur më tha se mund, por unë do të doja që dikush të më thoshte nëse është e mundur të lexosh ePub-et në Paperwhite.
  të fala

  1.    Daniela dijo

   Siç thotë Victorio me programin Caliber, ju mund të shkoni në mënyrë perfekte nga një format në tjetrin për shumë më pak se një minutë, kështu që nëse jeni të interesuar për një Kindle, nuk është pengesë që ata të mos lexojnë ePub. Unë kam një Paperwhite dhe të gjithë librat që shkarkoj janë në ePub dhe kurrë nuk kam pasur probleme për të qenë në gjendje të lexoj në eReader tim sepse i konvertoj para se t'i transferoj në AZW3

 5.   Viktorio dijo

  Kalibri konverton dhe editon çdo format dixhital libri, unë kam një tablet që lexon epub dhe një Kindle që lexon AZW3, me këtë program kaloj nga një format në tjetrin pa probleme.

  1.    Ma Josep dijo

   Përshëndetje, sapo ula kalibrin tim dhe nuk mund ta ndryshoj formatin në AZW3 për shkak të DRM
   Ju lutem, çfarë mund të bëj?

 6.   Pedro Jose dijo

  Duke përdorur JailBreak dhe instaluar CoolReader mund të lexoni cilindo format që dëshironi

 7.   Jorge Carlos dijo

  Daniela dhe Pedro Jose, faleminderit shumë për komentet tuaja, unë mendoj se sot bleva Paperwhite, të cilën unë jam i mbërthyer me ato të Game of Thrones dhe pastaj shkova në sagën e Dunës, i lexoja në iPad por E shita për të mbledhur dhe për të blerë një kompjuter portativ, kështu që do të më bëjë të lodhshme të lexoj nga prehri.
  Pedro Jose, a mund ta bëj JB me versionin më të fundit të faqes së bardhë? ndonje keshille per te?
  Faleminderit per komentet tuaja

 8.   Zorak dijo

  Kam një bardhë letre për 2 vjet dhe ka pro dhe kundër. Si lexues, është ideal për të lexuar. Finishedshtë përfunduar shumë mirë dhe ndjenja e përgjithshme është e mirë. Kjo tha, ka gjëra që nuk po shkojnë aq mirë. Për shembull, shfletuesi shumëvjeçar eksperimental është i një cilësie të dobët. Përkthyesi nuk mund të zgjidhet, nëse ju pëlqen shumë Bing Translator, nëse jo, duhet ta duroni atë. Gjithashtu nuk përfshin asnjë nga gjuhët gadishullore si katalanishten, baskishten, etj.

 9.   Pedro Jose dijo

  Jorge Carlos, Kërko nga Google, është shumë e thjeshtë

 10.   Jorge Carlos dijo

  Unë tashmë dyshoja midis letrës së bardhë dhe Samsung Note 8.
  Avantazhi i Shënimit është se ai ka më shumë kapacitet dhe mund të bëjë gjëra të tjera. Pyetja është se sa mirë lexon me mënyrën e tij të leximit.

 11.   marcelo dijo

  Unë kam një pyetje ... Unë kam një libër të ngarkuar tashmë në amazon, ai ka imazhe midis paragrafëve (duke përdorur fjalën) dhe e vërteta është se unë kam pasur shqetësime të mëdha për t'i mbajtur ato në një linjë dhe në vendin e tyre siç duhej të ishin. Po kështu, kur e kam ngarkuar në amazon, aq sa kam vendosur të heq imazhet nga libri im, gjë që më ka shkaktuar shumë shqetësim. A mund të më ndihmoni ta zgjidh? Faleminderit

 12.   Josefa dijo

  Sapo fillova me Kindle dhe librat që kam vendosur nuk po shfaqen askund. Po cmendem !!!!!!

 13.   Matias dijo

  Përshëndetje, mund të marr një Kindle të dorës së dytë. Duke pasur parasysh këtë, do të doja të dija nëse formati Kindle azw4 është vërtet i pajtueshëm.
  Ndodh që pajisja e gjeneratës së katërt mbështet vetëm formatin azw dhe nuk e di nëse formati azw3 do të ishte funksional në të. Faleminderit

 14.   femër dijo

  Përshëndetje, kam shkarkuar ndezjen për PC dhe ditën e parë që lexova dhe funksionoi mrekullisht, por më pas nuk dëshiron të iniciojë, qëndron aty duke iniciuar. Ckemi? Cfare mund te bej . kam windows 10 dhe kam kalibër 34 bit dhe 64 bit. gjithashtu për të lexuar epub.