Project Gutenberg: e-buku dina domain publik

Logo Gutenberg Proyék
Kuring ngabayangkeun yén seuseueurna anjeun parantos terang ka anjeunna, tapi pikeun anu henteu, kuring bakal mairan sakedik: teh Proyék Gutenberg mangrupikeun salah sahiji proyék panggedéna kumpulan sareng distribusi buku domain publik. Éta parantos dioperasikeun ti saprak 1971 kalayan tujuan pikeun ngumpulkeun buku domain publik (anu henteu ngagaduhan hak cipta kusabab éta parantos kadaluarsa atanapi kusabab aranjeunna henteu kantos gaduhna) sareng ngajantenkeun aranjeunna janten pangguna anu pang ageungna.

Aranjeunna ayeuna ngawangun Project Gutenberg langkung ti 40.000 buku, seuseueurna anu dina basa Inggris (34.498), tapi aya ogé sajumlah penting publikasi dina basa Cina (406), Jerman (932), Perancis (2.144), Italia (359), Spanyol (343), Portugis (539) sareng sababaraha jinis basa sanés, kalebet basa Ésperanto (84).

Éta dingaranan Johannes Gutenberg, anu nyiptakeun mesin cetak jenis bergerak anu, dina taun 1450, ngagampangkeun publikasi buku "industri". Penemuan mesin cetak diijinkeun beuki loba jalma anu ngaksés buku éta, dugi ka éta, parantos sayogi pikeun sakedik sareng, akibatna, panyebaran budaya anu langkung ageung (ogé, hayu urang ulah digedekeun, buku masih mangrupikeun "barang méwah").

Nyanghareupan sababaraha proyek bisnis anu aya (sapertos 24Lambang, kanggo masihan conto anu anyar), salaku ideu pikeun ngagampangkeun aksés bébas buku sareng sosialisasi budaya, sareng ngantisipasi ayana aksés lega kana jaringan, Michael Hart nyandak léngkah munggaran pikeun nyiptakeun Project Gutenberg ku digitalisasi Déklarasi Kamerdekaan Amérika Serikat. Hayu urang moal kaleungitan kanyataan yén, dina 1971, digitalisasi identik sareng nyéépkeun waktos anu hadé dina keyboard pikeun ngarobah téks kana file komputer. Generalisasi scanner sareng OCR pisan dimudahkeun, sakumaha anjeun tiasa bayangkeun, prosés ékspansi sareng konsolidasi proyek.

Kobo Aura One ereader resensi
Tulisan anu aya hubunganana:
Kobo Aura Hiji ulasan

Ilubiung dina Project Gutenberg rébuan sukarelawan anu ngalaksanakeun pancén ti digitalisasi, marios sareng terbitan ngeunaan buku, sareng tujuanna (sakumaha anu tos kuring parantos sebutkeun) pikeun nyayogikeun budaya pikeun seueur jalma anu tiasa. Ku cara kieu, buku naon waé anu kalebet dina halaman wéb Gutenberg Project tiasa disebarkeun tanpa aya jinis larangan salami kalungguhan proyék dijaga sareng eusina henteu dirobah ku cara naon waé.

Mimitina buku-bukuna ngan ukur aya dina file téks tapi, ku evolusi maca digital, format digital pang populerna parantos dikenalkeun: .epub, .html, .pdf atanapi .mobi, sareng anu sanésna. Salaku tambahan pikeun buku anu didigitalkeun, aya ogé buku audio, gambar atanapi musik, salawasna dina kaayaan anu sami: "bébas tina hak cipta."

Johannes Gutenberg

Ku cara kieu, dina halaman wéb Gutenberg Project urang tiasa mendakan sacara praktis sagala klasik hébat sastra: Shakespeare, Molière, Plato, Verne, Dickens, Dante, Cervantes, jsb. Hal anu kacida manpaatna tina sudut pandang pendidikan; Nyatana, upami sababaraha taun ka pengker kuring ngagaduhan anu maca sareng sambungan kana proyek éta bakal nyalametkeun kuring seueur perjalanan ka perpustakaan umum (pikeun mendakan yén The Quixote éta dina pinjaman).

Éta ngagaduhan mesin pencari anu saé sareng, saatos anjeun milarian mesin pencari anu maju, anjeun tiasa nyetél saringan ku panulis, judul, basa, subjek, kategori, jinis file, jst. Ti dinya, kuring nyarankeun anjeun ngalih di wéb, milari pangarang atanapi buku anu paling narik perhatian anjeun sareng resep.

Jelas, saha waé anu hoyong éta tiasa kolaborasi dina Project Gutenberg ku sababaraha cara, contona ku cara ngadigitalkeun, marios sareng menerkeun buku (tiasa ogé masihan sumbangan saderhana).

Henteu ngan ukur hiji-hijina proyék tina jinis ieu anu aya. Salaku conto, Perpustakaan Umum Élmu anu, namina nunjukkeun, fokus kana publikasi ilmiah sareng médis atanapi Perpustakaan Maya Miguel de Cervantes anu ngamungkinkeun urang pikeun aksés aksés sacara bébas sajumlah publikasi Spanyol sareng Amérika Latin.

Inpormasi lengkep - Simbol: proyék Spanyol di dunya ebooks

Sumber - Proyék Gutenberg


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

4 koméntar, tinggalkeun anjeun

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.

  1.   Maritza perez cenahna

    Milarian Sakuliah budaya 9780205780372

    1.    Juan cenahna

      Kuring milarian émosi buku pikeun hirup

  2.   M. Gloria Simonneau cenahna

    Kuring mikir kuring parantos mendakan buku Richard Adams. Bukit perairan. Sareng kuring henteu mendakan.

  3.   Tomas cenahna

    Seueur omongan, seueur penjelasan sareng naon anu "dipundut" RIEN DE RIEN, hayu urang serius sareng waler patarosan tanpa pariwara anu resep atanapi henteu