Список на страници за легално преземање бесплатни е-книги

Список на веб-страници за легално преземање бесплатни е-книги

Со оваа компилација имаме намера да понудиме ажуриран список на страници за преземање е-книги бесплатно и легално. Нашата идеја е да ја ажурираме списокот периодично со додавање нови страници или отстранување на оние што веќе не работат. Се сеќавам дека тие секогаш ќе бидат проекти кои нудат содржина легално. 

Ние се обидуваме да ги класифицираме страниците така што нивната употреба е што е можно поудобна. Во загради ги означуваме јазиците на е-книгите што можете да ги најдете на секоја платформа.  (ES) Шпански, (EN) Англиски и (Е ВО) На шпански и англиски јазик. Вестите од последното ажурирање се појавуваат со зелена позадина.

Нашата листа има 63 извори со милиони книги достапни на сите јазици.

Непрофитни страници за преземање е-книги

Во овој дел ќе покажеме непрофитни страници каде преземи книги од сите видови, од класици, до есеи, преку романи или книги за деца.

Големите проекти

Многу генералистички проекти и класични дела што се во јавен домен. Гутенберг се издвојува пред сè, по тоа што е најобемен и затоа што ни нуди е-книги во .epub и .mobi.

 • Проект Гутенберг (Е ВО) Класичен меѓу класиците кога станува збор за проекти кои нудат дела без авторски права. Најголемата архива на книги од јавен домен во светот.
 • Архива.org (Е ВО) Друга архива од милиони дигитализирани книги од јавен домен. Нуди pdf.
  • Отвори библиотека (Е ВО) Проект за архива на Интернет кој има за цел да создаде веб-страница за секоја книга што постои. Иако не дозволува преземања од јазичињата или страниците на книгите, тој се поврзува со Гутенберг, Архива или изворот каде е достапен доколку е во јавен домен.
 • Викиизвор на шпански јазик и ако сакате книги на друг јазик Викиизвор. Тоа е онлајн библиотека со оригинални текстови во јавен домен или под лиценца. GFDL е Викимедија проект кој овозможува преземање во pdf.
 • Викикниги (ES) Друг проект на Викимедија кој има за цел да ги направи учебници, прирачници, упатства или други едукативни текстови со бесплатна содржина и слободен пристап на секого.
 • iBiblio (EN) Огромна библиотека и дигитална архива.
 • Шпанска дигитална библиотека (ES) Бесплатен и бесплатен портал на дигитализираните книги на националната библиотека.
 • Виртуелна библиотека Мигел де Сервантес (ES) Тоа е виртуелна колекција на класични дела на шпански јазици.
 • Општинска мрежа на библиотеки во Севилја (ES) Дигитален каталог на мрежата на општински библиотеки во Севилја.
 • Еуропеана (Е ВО) Тоа е пристапна точка до илјадници дигитални ресурси во Европа.
 • Универзитетот во Аделаида (EN) Онлајн библиотека на Универзитетот во Аделаида во Австралија, ни овозможува да читаме преку Интернет, или да ги преземаме делата во различни формати.
Преглед и анализа на Кобо Клара HD
Поврзана статија:
Преглед на Кобо Клара HD

Лични проекти

Мали непрофитни проекти.

 • Гуска и октопод (ES) Една од непрофитните иницијативи со највисок квалитет во своите публикации. Гансо и Пулпо е независен непрофитно издавачки проект кој се обидува повторно да издаде текст до кој е тешко пристапен или заборавен и кој веќе нема права.
 • Приказни за Алжернон (ES) Одлична иницијатива што објавува необјавена фантазија, научна фантастика и хорор приказни на шпански јазик. Друг личен непрофитен проект што ни носи приказни од врвни автори кои никогаш не се објавуваат на шпански јазик. Победник на Игнотус 2013, ако сакате научна фантастика тоа е задолжително.
 • Крстообразни изданија (ES) Една мала независна непрофитна издавачка куќа, добитник на „Игнотус“ во 2013 година, ни нуди бесплатни е-книги заедно со други со ограничени изданија што, откако ќе завршат, стануваат јавни сопственици.
 • Кампување во книги (ES) Тие се дефинирани како колаборативна дигитална библиотека. Тие се посветени на поврзување на дела со отворени лиценци. Тоа многу поврзува со ресурсите за политички, социјални и комуникациски прашања.
 • Комун (Е ВО) Директориум и платформа за бесплатна дистрибуција на културата.
 • 1 книга 1 € (ES) Единствениот проект на целата листа што не нуди бесплатни книги, но причината вреди. Во замена за донација за „Спасете ги децата“, можете да ги преземете сите книги што ги сакате, иако тие ви предлагаат да платите 1 евро за книга за да им помогнете на децата.
 • Дигитални книги (ES / EN / FR) Компилација на дела изработени од Игнасио Фернандез Галван.
Амазон
Поврзана статија:
Формати на поттикне, какви е-книги можете да отворите во читачот на Амазон?

Други страници за преземање е-книги

Во овој дел гледаме ресурси што ни нудат е-книги на специфични теми.

 • Митрополитот музеј на уметноста (EN) Музејот на уметност Метрополитен во Newујорк ни нуди голем број публикации во PDF формат кои се вртат околу светот на уметноста.
 • Музеј на дигитален стрип (EN) Колекција класични стрипови од златното доба со над 15.000 стрипови од јавна сопственост за бесплатно преземање.
 • Онлајн библиотека за образовна технологија (ES) Тоа е компилација на дигитални книги и списанија во PDF направена од професорот Диего Ф. Крег, околу областа на образовната технологија, и сите се документи во јавен домен или со лиценци што дозволуваат нивно споделување.
 • Бо - законодавство (ES) Компилациите од главните регулативи што се во сила во правниот систем постојано се ажурираат и се во формат pfd и epub. Тие се претставени од гранки на правото.

Комерцијални проекти кои имаат бесплатни е-книги

Тоа е комерцијално ориентирани проекти кои нудат неколку бесплатни книги. Тука наоѓаме големи компании како Амазон, Гугл или куќата за книги, мали издавачи кои нудат бесплатни е-книги и други веб-страници и машини за пребарување кои се базираат на проекти како што е Гутенберг.

 • Амазон поттикне (Е ВО) Гигантот за е-книги ни нуди голем број бесплатни е-книги на сите јазици.
  • - Јавен домен на Амазон (Е ВО) Пребарувајте книги од Амазон со лиценца за јавен домен.
  • Бесплатно пребарувач на книги (Е ВО)  Пребарувач заснован на книги во Амазон за полесно да ловиме бесплатни е-книги за нашиот Kindle, има книги на шпански јазик, иако најмногу има книги на англиски јазик.
  • Стотина нули (ES) Друг пребарувач базиран на Амазон. Ни покажува книги на шпански јазик.
  • Бесплатна книга  (EN) Овој проект се базира на нудење бесплатни книги од Амазон, Барнс и Ноблс и Кобо и ни ги презентира во формат на блог.
 • Куќа на книгата (Е ВО) Една од најголемите книжарници во Шпанија, нејзиниот обемен комерцијален каталог вклучува дела без бесплатни трошоци или со нула цена.
 • Google Книги (Е ВО) Работи како индекс на книги каде што можеме да најдеме голем број на книги достапни за читање преку Интернет, но не и за преземање.
 • Игра Продавница (Е ВО) Интернет-продавницата на Гугл, каде што можеме да најдеме многу бесплатни книги за читање од нашиот паметен телефон или таблет компјутер.
 • Јавен домен (ES) Проект сличен на директориумот каде што тие се одговорни за ширење и составување дела што станаа јавни домени.
 • БиблиоЕтека (ES) Иницијатива што ви овозможува да преземате бесплатни е-книги и да плаќате откако ќе ги прочитате она што го сметате за фер, нов начин на монетизација. Потребна е регистрација.
 • Виртуелна книга (ES) Портал каде класичните автори со дела од јавен домен им се придружуваат на новите писатели кои ги поставуваат своите дела за дистрибуција.
 • Читатели на BQ (ES) Избор на класици со кои компанијата BQ ги вчитува книгите на своите читачи. Ни оставаат zip-датотека за преземање.
 • Библиотека (Е ВО) Портал кој нуди голем број е-книги.
 • Упатства за реклами  (ES) Електронска библиотека што ни нуди избор на дела од јавен домен.
 • Многу книги (EN) Проект кој се базира на проектот Гутенберг и Геном има аудио книги.
 • еКнига (EN) Директориум за книги со седиште во Гутенберг.
 • Книга за планети(ES) Нуди книги од јавен домен.
 • Бесплатни е-книги за отворена култура (EN) Наведете повеќе од 700 книги за разни уреди, уреди за читање, iPhone, iPhone, паметни телефони итн.
 • Изданија на Дисколо (ES) Уредник во кој сите дела што ги објавува се под лиценца на Криејтив комонс
 • Bubok (ES) Одличната платформа за десктоп издаваштво има голем број бесплатни книги.
 • 24 симболи (ES) Тоа е платформа за читање преку Интернет, паушално за читање книги преку Интернет, но ни остава различни томови да ги читаме бесплатно.
 • Кобо (EN) Гигантот Кобо, има бесплатни е-книги во својот каталог како Амазон.
 • Barnes & Noble (EN / ES) Третиот во конкуренција заедно со Кобо и Амазон, има бесплатни томови за преземање.
 • Smashwords (EN / ES) Инди дистрибутер на книги, со голем број бесплатни е-книги.
 • Ebook центар (EN) Дигитални е-книги за читачи, iPhone, паметни телефони, таблети, iPad, PC и Mac
 • Спортула (ES) Publанровски издавач што нè воодушевува со некои од неговите дела бесплатно
 • Лекту (ES) одличната шпанска културна платформа, каде што можеме да најдеме е-книги, аудио книги и подкасти без разлика дали се платени, бесплатни, со преземање преку социјално плаќање или со начин на плаќање ако сакате.
 • Книга (ES) Повеќе од 10.000 книги достапни за преземање. Иако е бесплатно, треба да се регистрираме на Интернет за да ги преземеме.
 • Monубители на соништата (ES) Овој издавач фокусиран на есеи го насочува својот бизнис во продажба на книги од хартија, но ни остава неколку дела под лиценцата на Криејтив комонс ( CC BY-NC ,  CC BY-NC-SA ,  CC BY-NC-ND  )
 • Книги на мојот телефон (EN) Е-книгите се уредуваат така што тие можат да се читаат на кој било телефон или уред што има инсталирано Java
 • Е-книга за ѓубре (EN) Платформа за нови и независни автори
 • Библиотастика (EN) Друг издавач на независни автори

Сајтови за преземање технички е-книги

Веб-страници се специјализирани за нудење бесплатни и правни технички и научни книги.

 • Отворена Вага (Е ВО) Одлична онлајн библиотека на технички книги. Без сомнение, многу интересен проект кој собира и ни нуди голем број на технички и бесплатни е-книги. Подготвени за преземање.
 • Микрософот Технет (EN) „Микрософот“ ни остава бесплатна е-книга за технологија и софтвер за преземање во формат pdf или за читање на Интернет.
 • Е-книги на НАСА (EN) Книги за технологија на НАСА на аеронаутички теми. Многу интересно.
 • Книги за CSIC (ES) Голем број бесплатни публикации од Вишиот совет за научни истражувања. Допира до сите гранки на науката.
 • Во Техника (EN) Многу интересен каталог на технолошки и научни теми што работи со Отворен пристап.
 • Бесплатни технолошки книги (EN) Бесплатни книги за инженерство и програмирање без авторски права.
 • О навистина книги (EN) Издавачката куќа О'Реали ни ги остава своите отворени книги. Тие не можат да се преземат, но можете да прочитате на Интернет, многу интересни ресурси.
 • Бесплатни книги за програмирање (EN) Можеби најдобриот список што го сретнав, врвна, брутална компилација, ажурирана преку Github. Со оваа врска останатите технички врски скоро престануваат да имаат смисла. Во прилог на Гитуб го наоѓаме во  reSRC во попријателски веб-формат
 • Книги за програмирање преку Интернет (EN) Компилација на работи на програмирање, компјутерски науки, софтверско инженерство, развој на веб, развој на апликации, бази на податоци, мрежи и сл.

И ова е за сега

Во моментот не сме додале издавачи кои нудат бесплатни книги, но не дозволуваат нивно лесно филтрирање или пребарување, но ние размислуваме како да ги додадеме на списокот бидејќи сигурно многу луѓе се заинтересирани.

Ако знаете за повеќе страници со бесплатна и легална содржина што не сме ги вклучиле, ве молиме известете не и ќе ги додадеме на списокот на страници за преземање бесплатни е-книги преку Интернет.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

29 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Борис Да Силва Перез dijo

  Ви благодарам многу, и честитки за блогот, ве следам секој ден! Убава работа!

  1.    Начо Морато dijo

   Ви благодариме за читањето на нас 🙂 Поздрав

 2.   НИВЕВИ ПЕРЕЗ САН ХУАН dijo

  ВИ БЛАГОДАРАМ МНОГУ ЗА СИТЕ ПОДАРОК ​​КУЛТУРНИ ИНФОРМАЦИИ БЛАГОДАРАМ.

 3.   Енилда. dijo

  Ја добив е-поштата. Ве молам, кажете ми како можам да барам, да преземам ебокси? Благодарам

  1.    Начо Морато dijo

   Здраво Енилда, добивте е-пошта што е известување за приватна порака на форумот за нова иницијатива што сè уште ја инкубираме, но таа не е подготвена. https://www.todoereaders.com/foros/showthread.php?t=794

 4.   блок-книга dijo

  Колку е добро, Начо, што ги споделуваш овие културни места.
  Имам блог за преземање книги (сите права се ослободени), многу поскромен од оние што ги објавивте, да. Тука ги споделувам: Epub и PDF бесплатно, во случај некој да сака да не посети
  Ви благодарам многу за оваа одлична компилација, за која, претпоставувам, ќе ви требаше долго време да се соберат и да се порачаат.
  Честитки!

  1.    Начо Морато dijo

   Здраво, многу ви благодарам за предлогот, ќе го разгледам вашиот проект и доколку ги исполнува условите во следното ажурирање на списокот што ќе го направам за неколку дена, ќе го додадам.

   честитки

   1.    блок-книга dijo

    Па, Начо, многу ти благодарам! Се надевам дека ги исполнува условите.
    Честитки!

 5.   Хектор dijo

  23 април е многу посебен датум ширум светот со комеморацијата на „Меѓународниот ден на книгата“ и „Авторско право“, на следниот линк ви оставам компилација од 40 електронски е-книги за маркетинг 2014:

  http://www.elrincondemarketing.com/2014/04/40-ebooks-gratuitos-de-marketing-online.html

 6.   алексариете dijo

  На овој линк можете да видите кога некои книги ќе бидат бесплатни на Амазон.
  http://acernuda.com/libros-de-alejandro-cernuda/cuando-sera-gratis

 7.   гушавост dijo

  Добро попладне, купив книга bq cervantes e, но забележувам дека скоро сите книги се за поттикнување ... не можам да ги преземам на bq (простете ми за незнаењето, јас сум нов за ова)

 8.   Педро dijo

  Добар пријател, ако тоа се случи многу, има тенденција да биде разгорување на книгите. Ако сакате, посетете ја оваа страница и ќе најдете многу формати покрај тоа што имате повеќе од 30 илјади наслови. http://www.megaepub.com/

 9.   чуда dijo

  здраво, зошто не пробате бесплатно да ја преземете epub од оваа страница [изменето] има книги во сите формати!

  1.    Начо Морато dijo

   Здраво Милагрос. Ние зборуваме само за страници со легално преземање.

   честитки

 10.   Дарио dijo

  Како си? Дали знаете некоја платформа каде што можете да поставувате епибили и дали тие се прикажуваат како виртуелна полица? Со други зборови, виртуелна полица од вашите сопствени книги во облак. Ви благодарам!!

 11.   Начо Морато dijo

  Здраво Дарио, сега не знам ништо, иако сум сигурен дека ќе има нешто. Добра опција е да ја инсталирате вашата библиотека со менаџерот Калибар на dropbox, копирање, диск или слично. Така, секогаш имате книги на Интернет.

  честитки

 12.   Дарио dijo

  Начо, благодарам за одговорот. Но, она што го сакам не е само да ги зачувам во облак, туку да можам да ги визуализирам кориците и имињата на секој од нив, за да можам да ги избирам. Ако ми влезе од таблетот до облакот, ќе ги видам само имињата на датотеките, а не и кориците. И преземете ги ако е потребно. Ако најдеш нешто, извести ме! Ви благодарам!

 13.   мамен dijo

  Здраво, ми треба книгата «Англиските гробишта» од Ј.М. Медиола, дали може да ми кажете како можам да ја набавам. Ви благодарам.

 14.   Себас dijo

  Здраво. Ве поканувам да се сретнете со Аблик ( http://ablik.com) Е-книгите може да се преземат или читаат директно на екранот со кој било уред. Тие се класични литературни дела без авторски права, или оригинални дела, што е целосно легално. Може и да се објави. Се најдобро!

 15.   лавиниакор dijo

  Гиз, јас сум постар и „фаќам бубачки од овие работи“, од апсолутно почетник, постепено станувам (или се чувствувам како ...) ... „експерт“, и сето тоа благодарам на тебе и толку многу написи во «todoreaders.com»! ВИ БЛАГОДАРАМ !

 16.   Лусија Гарсија dijo

  Одлична компилација Начо! Освен Amazon со Audible, кои други веб-страници ги препорачувате за слушање аудио книги?

 17.   Арналдо dijo

  Добро попладне, интересна статија за loversубителите на читањето.
  За сите оние кои сакаат да добијат книги Kindle од 0,00 американски долари за блогирање, претприемништво, бизнис преку Интернет, личен развој, пасивни приходи или лични финансии, можам да ви помогнам.

  Поздрав.

 18.   Карлос dijo

  Начо
  Купив BQ Сервантес 3 во Мадрид. Но, живеам во Аргентина и се наоѓам со изненадување што не можам да купам книги од Продавницата или од која било друга во мојата земја затоа што системот НУБИКО не прифаќа, на пример, аргентински кредитни картички, нешто што не се случува со другите земји во светот во кој купувам.
  Дали имам друг начин да купам или ги потрошив парите?
  благодарение
  однос на
  Карлос

 19.   Карлос dijo

  Купив БА Сервантес 3 на моето неодамнешно патување во Мадрид
  Бидејќи продавницата Нубико не прифаќа кредитни картички од мојата земја, не успеав да купам книги. И јас зборувам за купување, а не за преземање бесплатни е-книги.
  Може ли некој да ми каже во која продавница или снабдувач на е-книги можам да купам од Аргентина?
  Ви благодарам Карлос
  cherrero45@gmail.com

 20.   Јован dijo

  Здраво добра ноќ. Може да препорачате читач од 10. Заинтересиран сум за овој формат да читам технички книги во формат pdf.Имам уште два читачи (Papyre и Bq Сервантес), но во нив нема начин да читам pdf. Кога е подготвен читач од 12 и лесен за добивање? Се најдобро

 21.   Su dijo

  Препорачувам да го погледнете проектот Ебролис, неговата веб-страница е http://www.ebrolis.com

  1.    Начо Морато dijo

   Здраво, го прегледавме и доколку ги исполнува условите, ќе го додадеме во следното ажурирање на објавата.

   Ви благодарам многу

 22.   Аби dijo

  Здраво, сакам да знам за „Unbox“ за веднаш да преземам дигитални книги поврзани со здравјето, особено онкологијата и стоматологијата, книги што не се достапни во мојата земја во печатена форма. Сакам препораки од таа страница што на многу места ме насочува кон оваа.
  благодарам однапред

 23.   Луис Диего dijo

  Препорачувам оваа 2020 година да може да преземате книги, направете го тоа од bookspdfgratismundo.xyz, имаат многу ажурирани е-книги