Формати на поттикне, какви е-книги можете да отворите во читачот на Амазон?

Знајте ги форматите за е-книги што може да ги прочита вашиот Киндл

Е-книга е дигитална датотека што содржи книга или наслов на издаваштво. Обично се нарекува е-книга, име што доаѓа од англискиот термин електронска книга. Отпрвин, уредите способни да читаат електронски книги беа збунети со терминот е-книга и ако на ова ја додадеме лавината акроними што опкружуваат формати на е-книги, конфузијата е очигледна. Во моментов, малку луѓе знаат точно какокои формати се компатибилни со Kindle, читач на е-книги за кој многумина сметаат дека е најдобар eReader.

Не сите читатели на е-книги се способни да читаат исти форматиНормално, секој производител обично вклучува еден или два свои формати, плус поопштите формати кои не се бесплатни. Во рамките на оваа втора класа на формати, се издвојува Epub, што е бесплатен формат на е-книга, txt, pdf или документ doc. Што се однесува до првиот тип формати, сопственичките формати што ги вклучуваат големите производители, тоа обично зависи од компанијата, но сите се изведени од форматот Epub што го модифицираат. Лошата страна на сето ова е што ако купиме е-книга во книжарница, освен ако немаме бесплатен формат, нема да можеме да ја читаме во читател на друга книжарница.

Овие недостатоци обично се прилично очигледни во случајот на Амазон, чии читатели, Поттикне, тие читаат само одреден број е-книги, од кои, четири формати припаѓаат на Амазон. Овие формати се формат Kindle 7, формат Kindle 8, формат mobi и формат prc. Овие формати се или ажурирања како што се mobi или Kindle Format 7 или ги земаат стандардните, форматот Epub како основа за креирање на овие формати. Добар пример за второто би бил форматот Киндл 8. Но, да ги разгледаме подетално овие формати.

Форматот Kindle 7 или исто така познат како AZW

Основен поттик

Овој формат Киндл е подобрена верзија на форматот моби. Во 2008 година, Амазон ја купи компанијата Mobipocket и со тоа сите патенти и производи на компанијата. Ова не беше многу, но тие го имаа она што Амазон го ценеше најмногу, патентите за формати на е-книги, поточно форматот моби. На форматот mobi се обидува да ги следи правилата на OpenBook, формат кој се заснова на xml веб-стандардот. По купувањето, Амазон го презеде форматот, почитувајќи ги сите правила и негово работење, и воведе свој DRM, софтвер што ја ограничува употребата на е-книгата на одредена сметка или уред, за комерцијализација на е-книгата, вака Kindle Format е роден 7 или AZW.

евтини читачи
Поврзана статија:
Ефтини е-книги

Со текот на времето, Amazon eReaders еволуираа, а со нив и софтверот и форматите што можеа да ги играат, вака можеше да се види Kindle Format 8.

Kindle формат 8 или AZW3

Тоа беше еволуција на Kindle Format 7, тој повеќе не содржеше формат mobi плус слој со drm, но беше нешто друго. Kindle Format 8 или AZW3 е е-книга што го следи стандардот EPUB3, на кои тие вклучуваат drm и е исто така прикачен на датотека во формат AZW или Kindle Format 7, така што има компатибилност со уредите што го читаат стариот формат. Кога беа создадени форматот mobi и Kindle Format 7, стандардизацијата на форматот epub сè уште беше почетна и донекаде збунувачка, така што Amazon не се осмелуваше со овој формат сè до доаѓањето на AZW3. AZW3 не ја користи целосно моќта на HTML5 бидејќи некои нови ознаки не ги поддржуваат, а некои што се застарени продолжуваат да ги користат. Покрај тоа, стандардот CSS3 не е целосно исполнет, некои елементи како што е фиксниот слој на позадината не се во согласност со CSS3.

Формат Киндл Моби

Поттикне

Заедно со овие формати на Kindle, Kindle eReaders исто така го поддржуваат форматот mobi, иако претставува најстар дел од Амазон, овој формат продолжува да постои и Амазон продолжува да го поддржува во своите eReaders. Се разбира, само форматот што не содржи DRM, како што е наведено од Амазон. Сè уште Mobi без DRM има неколку слоеви на заштита од неговото создавање од страна на компанијата Mobipocket го претставуваше вториот формат на е-книга што тие го создадоа.

Време е потребно за да се заврши книгата
Поврзана статија:
Дали сакате да знаете колку време ќе биде потребно за да прочитате книга? Оваа веб-страница ви кажува

НР Кина

Првиот од оние формати што Амазон ги стекнува со купување на компанијата и што им ги пренесе на своите читатели е форматот prc. Prc е едноставен формат многу сличен на форматот mobi, но без неговите слоеви на заштита, така што во моментов сите читатели што го читаат форматот mobi обично можат да го читаат форматот prc. Многу е ретко да се видат е-книги во овој формат, барем најактуелни, но бидејќи нема систематско претворање на каталогот „Киндл“, потребно е овој стар формат да се задржи во читателите, барем за читање стари е-книги.

Покрај неговите формати, Kindle поддржува и други формати во сопственост на не-Амазон или лиценцирани според GPL. Меѓу овие формати, се издвојува PDF, формат на датотека што само по себе не е формат на е-книга, но е вид на датотека што работи многу добро за читање. Pdf припаѓа на Adobe и неговиот кратенка, Portable Document Format, се однесува на нејзината најдобра карактеристика, преносливост. Иако Adobe е главниот развивач на овој формат, во 2008 година го ослободи и стана дел од Меѓународната организација за стандардизација со она што стана отворен формат. Ова го направи и pdf форматот и неговата преносливост да работат многу добро на Amazon eReaders, сепак големината на екранот, во моментов помала од 9,7 ”, го отежнува читањето за некои луѓе. Отпрвин ова се обиде да го реши со создавање на поголем Kindle, познатиот Kindle DX, но овој eReader наскоро беше напуштен во потрага по алтернативни методи како трансформација на pdf документот во Epub формат или едноставно оптимизирање на pdf до големината на екран.

Стара и нова запали

Киндл исто така тој е способен за поддршка на стари формати, како што се txt или HTML. Првиот од нив, txt е наједноставниот формат што постои во компјутерскиот свет. Многумина од нас работеа со овој формат, тој формат го генерира Windows Notepad, но моментално читањето на документ како книга во овој формат е макотрпна задача бидејќи овој формат не ги препознава основните опции за уредување или изгледот на текстот.

Вториот од форматите, html, е форматот што се користи на Интернет и може да се чита од кој било прелистувач. Во моментов има пет верзии на овој јазик. Kindle eReaders се способни само за читање на првите четири формати, последниот, html5, е делумно способен да ги препознае, бидејќи неговата стандардизација е неодамнешна. Иако е покомпониран формат од txt, html не е идеален формат за читање е-книги. Читањето на овој формат ни овозможува да прегледуваме веб-страници на нашиот поттик и да се движиме низ основниот прелистувач што Амазон го воведе во нивните уреди. Сепак, ова нема да ни дозволи да читаме документи што се вметнати во други веб-технологии, како што се блиц или одредени аспекти на JavaScript.

Најновите читатели на разгореа вклучија читање на форматите док и доксОвие формати се произведени од Microsoft Word и се вистинска алтернатива на е-книгите создадени во txt. За разлика од txt, doc и docx документите ни овозможуваат да имаме уредувана и преформатирана книга за читање. Но, овие два формати не се наменети да бидат е-книги, така што нивната употреба има неколку недостатоци кај секој читател. Еден од тие недостатоци е во големината на датотеката. Ако ја погледнеме големината на е-книгите со AZW и AZW3 формат, ова не е многу големо, обично едвај надминува два мегабајти, сепак, е-книга во формат doc или docx може да заземе до 3 пати повеќе, што е потешко да се управува и користи од Kindle.

Електронските читачи за мастило, т.е. Kindle, исто така можат да репродуцираат слики, иако тие не се во боја, ако можете да ги цените контрастите и промената на тоналноста. Ова во најновиот Kindle, кој ја има најновата технологија на електронски екран со мастило и исто така висока резолуција, е многу добро ценет. Ако она што сакаме да го видиме се слики на Kindle Fire, покрај горенаведеното, имаме можност да ги видиме и сликите во боја. Форматите на сликите се многу разновидни, но ниту еден Kindle не може да ги прочита сите формати. Добрата работа во врска со ова е што Амазон се погрижи така што неговите читатели можат да ги прочитаат најпопуларните формати на слики. Така, форматите на слики што ќе ги поддржува се jpg, png, bmp, gif.

Формати на е-книги што може да ги прочита Kindle Fire

Формат на поттикне

на Поттикне пожар може да се смета како втората класа на читатели на Киндл иако никој не ги нарекува како такви. Природата на уредите од семејството Kindle Fire е таа на таблет, иако неговиот софтвер е многу, многу ориентиран кон светот на читање, толку многу што дури и големината на екраните на уредите што постојат, е избрана да им даде на читателот поголема удобност при читање.

Kindle Fire носи во срцето верзија на Android прилагодена од самата Amazon, таков оперативен систем се нарекува FireOS. Општо, може да се каже дека се таблет и има Android, Kindle Fire може да поддржува каков било формат, сепак Amazon од првиот модел можеше да инсталира било која апликација од Play Store, така што можеме да ги читаме само форматите што ги кажува нас Амазон освен ако не го смениме софтверот на Амазон.

Отпрвин, додека го купуваме нашиот Kindle Fire и го вклучуваме, можеме да прочитаме кој било од форматите на е-книги што ги спомнавме погоре, но исто така можеме да прочитаме и други мултимедијални формати кои иако не се поврзани со е-книга, тие ќе бидат од голема помош да знаете кога користите интерактивни е-книги.

Во последните месеци, Амазон ја додаде услугата Audible на својот екосистем. Ова ги направи уредите што имаат екран што не е е-мастило во можност да репродуцираат аудио формати, особено форматите на апликацијата што се слуша, што е аакс.

Амазон

Аудио форматот е еден од новите формати што ги воведе Амазон на вашите уреди со LCD екран или екран во боја. Овие уреди се помоќни од eReaders, што значи дека тие можат да поддржуваат поголем број формати, не само оние познати за е-книги, туку и други формати што ни овозможуваат пристап до видео, аудио и поцелосно прелистување на веб.

Меѓу форматите на видео, се издвојуваат mkv и mp4, иако тие исто така читаат 3gp и vp8 (веб). Во рамките на аудио форматите, покрај аак форматот, тие се исто така способни да ја репродуцираат mp3 датотеката, датотеката OGG, бесплатен аудио формат што може да биде еквивалентен на mp3 и класичните датотеки со WAV екстензија.

Како што веќе рековме претходно, можеме да го смениме софтверот на Kindle Fire, или со додавање апликации со apk или со хакирање на таблетот. Во вториот случај, Амазон не е одговорен за гаранцијата, затоа не е препорачливо да го сторите тоа за да добиете читање е-книга во форма на epub, но во првиот случај, тоа може да се направи и ќе ни овозможи да додадеме нови формати на е-книги како што е форматот Epub. Ова ќе го препознае нашиот Kindle Fire ако инсталираме апликации како Aldiko или FbReader. Овие апликации може да се најдат во продавницата на Гугл, во продавницата Амазон, па дури и на нивната веб-страница, така што добивањето е едноставно, а инсталацијата е лесна за извршување. Откако ќе се најде апликацијата, ја зачувуваме на таблетот и ја обележуваме опцијата за „инсталирање од непознати извори“ што ќе ни овозможи да инсталираме која било апликација што ја сакаме.

Овие се приближно Формати на поттикне дека Amazon eReaders поддржува и јас грубо велам затоа што не влеговме во многу технички детали што би го збуниле просечниот читател кој сака само да знае дали може да се читаат или не е-книгите што тој веќе ги има на Kindle или не.

Се надеваме дека со сите овие информации, веќе сте појасни какви формати чита Kindle иако ако имате прашања, оставете ни коментар.


16 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   л0к0 dijo

  Без ePub ??
  Нема eReader

 2.   Начо Морато dijo

  хахаха, сумирање на статии немаш ривал

 3.   микиј1 dijo

  Имам разгорен оган и бр. Да читам не сум убеден. Сериозно, некако е чудно. Јас можам да поминувам часови играјќи НБА и гледајќи видеа и сурфајќи малку, но тоа е читање книга и осветленоста многу ми пречи. Не знам зошто да прочитам ако ми пречи, а за останатото не толку, туку е така. За читање, претпочитам електронско мастило од мојот Paperwhite.

 4.   Хорхе Карлос dijo

  Вие сериозно не читате ePub?
  Дека сакам да го купам Kindle Paperwhite, затоа што прочитав дека сега носи 4 GB простор. за да можете да ставите повеќе е-книги. Еден познаник ми рече дека може, но би сакал некој да ми каже дали е можно да ги прочитам е-пабовите на Paperwhite.
  Со почит

  1.    Daniela dijo

   Како што вели Викторио со програмата „Калибар“, можете да одите совршено од еден во друг формат за многу помалку од една минута, па ако ве интересира Kindle, не е пречка да не читаат ePub. Имам Paperwhite и сите книги што ги преземам се наоѓаат во ePub и никогаш немав проблеми да можам да ги читам на мојот eReader затоа што ги конвертирам пред да ги префрлам на AZW3

 5.   Викторио dijo

  Калибарот преобразува и уредува каков било дигитален формат на книга, имам таблет што чита epub и Kindle што чита AZW3, со оваа програма одам од еден во друг формат без проблеми.

  1.    Ма Joseозеп dijo

   Здраво, само го спуштив калибарот и не можам да го сменам форматот во AZW3 поради DRM
   Те молам, што можам да направам?

 6.   Педро Хозе dijo

  Користејќи го JailBreak и инсталирајќи CoolReader, можете да прочитате кој било формат што сакате

 7.   Хорхе Карлос dijo

  Даниела и Педро Joseозе, ви благодарам многу за вашите коментари, мислам дека денес ја набавив Paperwhite, која сум заглавена со оние на Game of Thrones и потоа отидов во сагата за Дина, ги читав на ipad но Го продадов за да соберам и купам лаптоп, па ќе ме направи заморно да читам од скут.
  Педро Хозе, дали можам да направам JB со најновата верзија на хартија-бел? некој совет за тоа?
  Ви благодариме за вашите коментари

 8.   Зорак dijo

  Имам бела хартија веќе 2 години и има добрите и лошите страни. Како читач, тој е идеален за читање. Многу е добро завршено и општото чувство е добро. Со тоа, има работи што не одат толку добро. На пример, повеќегодишниот експериментален прелистувач е со слаб квалитет. Преведувачот не може да биде избран, ако добро ви се допаѓа Bing Translator, ако не, мора да го трпите. Исто така, не вклучува ниту еден од полуостровските јазици како каталонски, баскиски, итн.

 9.   Педро Хозе dijo

  Хорхе Карлос, Пребарај од Google, тоа е многу едноставно

 10.   Хорхе Карлос dijo

  Јас веќе се сомневав помеѓу разгорено хартија и белег на Samsung Note 8.
  Предноста на белешката е тоа што има повеќе капацитет и може да прави и други работи. Прашањето е колку добро чита со неговиот режим на читање.

 11.   Марсело dijo

  Имам едно прашање… Имам веќе поставена книга во Амазон, има слики помеѓу пасуси (со употреба на збор) и вистината е дека имав големи непријатности да ги одржам усогласени и на нивно место како што треба. Исто така, кога ќе го поставам на Амазон, толку многу што решив да ги отстранам сликите од мојата книга, што ми предизвика голема загриженост. Можете ли да ми помогнете да го решам? Благодарам

 12.   Joseозефа dijo

  Само што започнав со Киндл и книгите што ги ставив не се појавуваат никаде. Лудувам !!!!!!

 13.   Матијас dijo

  Здраво, би можел да набавам Kindle од втора рака на 4-от генерал. Со оглед на ова, би сакал да знам дали форматот Kindle azw3 е навистина компатибилен со назад.
  Се случува уредот од четвртата генерација да поддржува само azw формат и не знам дали форматот azw3 би бил функционален во него. Ви благодарам

 14.   jenny dijo

  Здраво, го симнав запалениот за компјутер и првиот ден што го прочитав и работеше прекрасно, но тогаш не сака да иницијализира, останува таму иницијализира. Што има? Што можам да направам . имам прозорци 10 и имам 34 бит и 64 бит калибар. исто така да читате епуб.